Sveriges riksbank

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Riksbankens arbete handlar om att ge ut pengar och se till att de behåller sitt värde över tiden. Det kallas för penningpolitik och målet är att hålla inflationen, den allmänna prisstegringen, låg och stabil. Banken har också i uppdrag att se till att betalningarna i ekonomin kan ske säkert och effektivt.
Tryckt material för beställning
Komplettera med digitala material
Alla nedanstående digitala filer, mejlas automatiskt ut till din registrerade e-postadress inom en vecka efter lagd beställning. Du kan också ladda ner dem direkt här.
Vad gör Riksbanken

Om Riksbankens verksamhet och roll i den svenska ekonomin.

Riksbanken arbetsblad

Till varje film om Riksbanken finns ett arbetsblad i två delar: en del med enklare faktafrågor och en med öppna diskussionsfrågor. Rätta gärna frågorna tillsammans och öppna upp för diskussion.

Riksbanken lärarhandledning

Med denna studiehandledning kan du som gymnasielärare utveckla elevernas kunskap om Riksbanken och samhällsekonomin. Materialet grundar sig på de fem filmer om Riksbanken som finns på Riksbankens webbplats och via länken ovan.

Sveriges riksbank - Film - Vad är ränta

Se Riksbankens nya film om ränta och ta hjälp av Lärarhandledningen för metodtips och kopplingar. till läroplanen.


Riksbankens föreläsningar för gymnasieskolor och komvux

Vill du veta mera om Riksbankens organisation, sedlar och mynt eller penningpolitik i praktiken/penningpolitik med inflationsmål eller om Riksbankens arbete med finansiell stabilitet? Boka in dig och din gymnasieklass på en föreläsning!

För gymnasieskolor och komvux

Nu kan Riksbanken återigen ta emot skolklasser till huset på Brunkebergstorg. Riksbanken erbjuder nu föreläsningar om Riksbankens roll i samhällsekonomin, antingen på Riksbanken eller digitalt. Vi tar emot skolklasser som läser ekonomi och samhällskunskap på gymnasiet, Komvux, KY-utbildningar eller på motsvarande utbildningsnivåer.

Under föreläsningen, som tar en knapp timme inklusive frågor, får eleverna en grundläggande presentation av Riksbankens roll och uppgifter i samhällsekonomin.


Föreläsningen tar bland annat upp:

  • Vad är en centralbank och vad gör Riksbanken?
  • Vad är penningpolitik och finansiell stabilitet?
  • Vad är inflation?
  • Varför har Riksbanken en guld- och valutareserv?
  • Hur betalar vi i dag och i framtiden och vad är Riksbankens roll i betalningssystemet?


Föreläsningarna är gratis.

Önskar ni en digital föreläsning eller en föreläsning på Riksbanken, anmäl ert intresse genom att gå vidare och klicka på knappen nedan. Tiden bekräftas per epost!

Frågor angående föreläsningar kan skickas till forelasning@riksbank.se

Anmäl dig här
Riksbankens föreläsningar för gymnasieskolor och komvux

Riksbankens roll i samhällsekonomin - kostnadsfritt lärarseminarium HT-24

Sveriges riksbanks kostnadsfria lärarseminarium om Riksbankens roll i samhällsekonomin. För gymnasielärare i samhällskunskap och/eller ekonomi.

Datum för lärardagarna under höstterminen är inte spikade än. Kontakta Steffie@utbudet.se för intresseanmälan och mer information.

Varje år bjuder Riksbanken in till kostnadsfria seminarier för gymnasielärare i ekonomi och samhällskunskap. Under 1,5 dag får du som är gymnasielärare i ekonomi och/eller samhällskunskap möjlighet att uppdatera dina kunskaper om samhällsekonomi och få en djupare inblick i Riksbankens arbete. Att delta på lärardagarna är kostnadsfritt. Riksbanken bjuder även på middag dag 1 och lunch dag 2. För deltagare som inte bor i Stockholm erbjuds en kostnadsfri övernattning (en natt 16 maj, boende i enkelrum) på Scandic No 53, i centrala Stockholm. Resan till Stockholm ordnar och står du som deltagare för själv. Programmet mejlas ut till anmälda deltagare några veckor i förväg. Den enda programpunkten torsdag 16 maj är en middag på Riksbanken mellan kl. 18.00 och 20.00. Fredag 17 maj startar programmet kl. 09.00 och sträcker sig till kl. 16.15. Som deltagare förväntas du vara närvarande under middagen och samtliga föreläsningstillfällen. Under middagen får du möjlighet att samtala med kollegor och riksbanksanställda.

Avslutningsvis kommer du även få en unik möjlighet till att ställa frågor- samt lyssna till riksbankschef Erik Thedéen. 

 

Datum: Höstterminen 2024
Plats: Riksbanken, Brunkebergstorg 11, Stockholm
Pris: Kostnadsfritt
Målgrupp: Gymnasielärare i samhällskunskap och/eller ekonomiska ämnenOmråden som bland annat tas upp:

- Riksbankens roll i samhällsekonomin
- Direktionens arbete
- Riksbanken i media
- Penningpolitik och inflationsmålet
- Penningpolitik i praktiken
- Riksbankens arbete med finansiell stabilitet
- Utvecklingen på betalningsmarknaden

(med reservation för ändringar)Anmälan
Intresserad av att delta på Riksbankens lärardagar?  Anmäl dig direkt här nedan eller skicka en intresseanmälan till: steffie.bergstrom@utbudet.se


Riksbankens roll i samhällsekonomin - kostnadsfritt lärarseminarium HT-24
Lärarröster om materialet Bra utgångspunkt för diskussion som är en sak som jag lägger stor vikt vid i min undervisning.