Sveriges a-kassor

Vi är service- och intresseorganisation för alla a-kassor i Sverige. Det innebär att vi hjälper a-kassorna med till exempel IT-utveckling, utbildning och opinionsbildning.
Tryckt material för beställning
Komplettera med digitala material
Alla nedanstående digitala filer, mejlas automatiskt ut till din registrerade e-postadress inom en vecka efter lagd beställning. Du kan också ladda ner dem direkt här.
Övningar digitalt för skärm samt för utskrift - Vad händer om jag förlorar jobbet

Fyll i ord som saknas och skriv i rätt ordklass i grammatiken direkt på skärmen samt för utskrift

Lyssna på delar av utbildningsmaterialet Vad händer om jag förlorar jobbet

Träna hörförståelse genom att lyssna på texter och dialoger ur häftet


Intervju med Sveriges a-kassor

Vi möter Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor

Sveriges a-kassor har tagit fram ett helt nytt utbildningsmaterial om a-kassan för SFI-undervisningen. Tanken är att informera om vad som händer ifall man förlorar jobbet i Sverige och varför det är klokt att se över sitt ekonomiska skydd direkt när man kliver in på arbetsmarknaden.

– Vi vill bidra till att alla som får sitt första jobb i Sverige känner till hur skyddsnätet för arbetslösa fungerar. Systemet med a-kassor är unikt om man tittar utanför Norden. Därför är det extra viktigt för oss att nå ut med information om varför a-kassorna finns och vilka regler som gäller – till exempel att du behöver vara medlem i tolv månader innan du är fullt försäkrad, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor. 

Utbildningsmaterialet riktar sig till SFI-elever på nivå C och D och har tagits fram i samarbete med byrån KAPI.

– Häftet är självinstruerande och innehåller faktatexter, dialoger, statistik, frågor och svar om a-kassan och ordlistor. Materialets övningar tränar läsförståelse, hörförståelse, ordkunskap och uttal. Det finns också diskussionsfrågor där eleverna får möjlighet att ge uttryck för sina egna åsikter, säger Camilla Nilsson, projektledare på KAPI.

Beställ materialet >>


Vi är service- och intresseorganisation för alla a-kassor i Sverige. Det innebär att vi hjälper a-kassorna med till exempel IT-utveckling, utbildning och opinionsbildning.

 

 

 

Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor